Kakasta asiaa


by tarja@keminlemmikkitukku.fi, 8.1.2021

Kakkahan on lemmikkiliikkeessä ihan normaali puheenaihe. Asiakas tulee myymälään, kun koiralla on vatsa- tai muita vaivoja. Tällöin aina tulee kysymys, että minkälaista se kakka onkaan? Kakka onkin koiralla aika luotettava hyvinvoinnin mittari ja siksi kakan laatua on hyvä seurata.

Mitä koiran kakasta siis voi päätellä?

Kakan koostumus kertoo paljon siitä mitä koira syö ja miten koiran suolisto voi:

Jos koirasi kakka on vetistä, niin siihen pitää aina kiinnittää huomiota ja miettiä, että mistä se voi johtua. -onko syöty jotakin epätavallista? -onko saatu esim. uusia herkkuja tms? -onko ruoka vaihdettu liian nopeasti? Vetistä ulostetta ei kannata katsella vaan se on syytä pyrkiä hoitamaan heti pois esim. Inupektia antamalla (Inupekt). Inupekt tai muut vastaavat valmisteet kiinteyttävät kakkaa ja niistä saa myös suolistoon hyviä bakteereita. Jos vetiset ulosteet jatkuvat niin se on aina syy vierailla eläinlääkärissä, koska taustalla voi olla hoitoa vaativa vaiva. Mikäli koiralla on raju vesiripuli niin silloin tulee hakeutua eläinlääkärille nopeammin. Raju vesiripuli myös aiheuttaa kuivumisen vaaran.

Löysähkö, pahanhajuinen iso läjä tai tavaraa tulee useita kertoja päivässä, on merkki heikkolaatuisesta (paljon viljoja) tai koiralle sopimattomasta ravinnosta. Myös pelkästään todella isot kakat koiran kokoon suhteutettuna kielivät siitä, että ruoka ei imeydy kunnolla koiran elimistössä. Tutki tällöin koirasi ruokapussin tuoteselostetta. Olisiko syytä kokeilla enemmän lihaa sisältävää ruokavaliota? Tai kuivaruokaa, jossa on vähemmän täyteaineita kuten viljoja? Koiran kuivaruokaselosteen lukeminen

Kuivat ja kovat kikkareet kuivaruokaa syövällä koiralla saattavat olla merkki liian vähäisestä vedensaannista. Kuivaruokaa syövän koiran pitää juoda enemmän kuin raakaruokaa syövän. Joskus kuivaruokaa syövä koira ei tajua itse juoda riittävästi tai lemmikin mielestä riittävän raikasta vettä ei ole ollut tarjolla. Huolehdi siis, että raikasta vettä on aina tarjolla! Kokeile myös tarjota nappuloiden ohella luuttomia raakaruokatuotteita tai esim. kasvispullia. Myös nestepitoinen märkäruoka on hyvä lisä.

Raakaruokinnassa liiallinen luuaines saattaa saada vatsan kovaksi. Tällöin on hyvä vähentää tarjotun luuaineksen määrää ja/tai lisätä ruokavalioon kasviksia esim. kasvispullia. Jos kasvispullat ei maistu sulana, niin kannattaa kokeilla tarjota niitä jäisenä.

Kiinnitä huomiota myös toimituksen sujumiseen. Kakan pitäisi tulla päivittäin ja toimituksen tulisi sujua vaivattomasti ja melko vikkelästi mutta kuitenkin niin, että hieman pitää ponnistaa kakkaa ulos. Jos koira tuntuu kökkivän tai tiristelevän kakkaa turhan pitkään, voi syynä olla esim. ummetus. Ummetuksen syynä voivat olla edellä mainitut juomattomuus tai liika luuaines raakaruoassa mutta sen syynä voi olla myös esim vierasesine suolistossa. Ummetuksen syynä voi olla yksinkertaisesti myös se, että koiralla on karva-kakkatakku peräaukon edessä. Tarkista tämä aina ensin. Vähäinen liikunta saattaa myös aiheuttaa ummetusta. Ummetusta voi hoitaa kotona lisäämällä kuitua ruokavalioon (kasvispullat) ja antamalla koiralle parafiiniöljyä, jotta kakka lähtisi kulkemaan. Myös liikunnan lisääminen saattaa auttaa. Jos ummetus ei mene parissa päivässä ohi, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Lisää kakankertomaa

Outo kakkaläjä saattaa kieliä monesta vaivasta, joita voi olla syytä selvitellä eläinlääkärin kanssa. Yleisiä ulosteen muutoksen aiheuttajia ovat esimerkiksi:

- ”Riisinjyvät” tai muut suikerot kakassa saattavat olla sisäloisia ja matokuuri voi olla paikallaan!

- Verinen ripuli saattaa olla oire rajusta maha-suolikanavan tulehduksesta ja yhteydenotto eläinlääkäriin onkin aina paikallaan. Pienet veriset viirut ulosteessa sen sijaan voivat johtua haavaumista peräaukon suulla, jolloin tilannetta kannattaa seurailla. Oireiden pitkittyessä tai voimistuessa on syytä käydä lääkärin pakeilla. Musta uloste sen sijaan saattaa johtua verenvuodosta ylempänä ruoansulatuskanavassa ja se vaatii aina eläinlääkärin vastaanotolla käyntiä!

-Limainen uloste on merkki suoliston ärtymisestä ja tulehduksesta ja voi pitkään jatkuessaan tai rajuoireisena vaatia eläinlääkärin apua. Limaista ulostetta on syytä seurailla tarkasti.

-Lisäksi ulostamisvaikeuksia ja epätavallisen muotoisia kakkoja voivat aiheuttaa kasvaimet, muut limakalvon sairaudet sekä esimerkiksi selän ja lantion alueen sairaudet ja kipu. Myös ulostamisvaikeudet kannattaa tutkituttaa herkästi eläinlääkärillä.

Tule hyvä kakka! Koira ulostaa normaalisti pari kertaa päivässä ja kuohkea ja kiinteä pökäle on merkki siitä, että vatsa on kunnossa ja suolisto voi hyvin. Kiinteä uloste kertoo siitä, että koiran elimistö pystyy imemään kaikki ravinnon sisältämät ravintoaineet. Raakaruokitulla koiralla kakka vaihtelee paljonkin riippuen siitä mitä kupissa on ollut. Kakan väri voi vaihdella suurestikin mutta raakaravintoa syövän koiran kakat ovat selvästi pienempiä kuin kuivaruualla ruokitulla koiralla, koska koiran elimistö käyttää hyväkseen tehokkaammin raakaruuan proteiinit kuin kuivaruuan sisältämät hiilihydraatit. Kevyt pienehkö kakka on helppo kerätä kakkapussiin ja jatkaa lenkkeilyä yhdessä parhaan karvakaverisi kanssa!